Pita sa skutom i karameliziranim češnjakom

Pita sa skutom i karameliziranim češnjakom uz dodatak paškog sira je došla kao šlag na kraju petodnevnih građevinskih radovoa po stanu. I jedino što mogu reći je da više nikad neću češnjak jesti drugačije osim ovako. I na tome hvala Yotamu Ottolenghiju, autoru knjige “Obilje” koji me inspirirao za ovaj recept.

A inspirirala me i Paška sirana i njihova savršena ovčja skuta. I jedna draga Martina s kojom sam se onako, rekla bih, od niotkud, sasvim slučajno upoznala, spojila i koja mi je prirasla srcu kao da ju znam godinama. Ona je dokaz koliko su jednostavnost, toplina i iskrenost bitni za sve. Hvala ti Martina.

No, da ne dužim sa svojim emotivnim “ispadima” u nedjeljno popodne, stiže recept. Jednu od opcija kako možete napraviti tijesto možete naći i na ovom linku jer sam ga već prije radila, no pišem malo dorađen i ovdje.

Za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • žličica soli

Za nadjev:

  • 150 g ovčje skute (možete napraviti u varijantu s ricotta sirom)
  • 2 glavice češnjaka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 200 ml vode
  • pola žlice šećera
  • 1 žličica svježeg ružmarina (ako nemate svježeg, može i sušeni)
  • 1 žličica svježeg timijana (može i sušeni)
  • 3 jaja
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 100 g vrhnja za kuhanje ili slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
  • 100 g paškog sira (ili parmezan ili grana padano
  • pola žličice soli
  • papar

UPUTE

  1. Od navedenih sastojaka umijesite tijesto. Ako vam je jako suho, iako ne bi trebalo biti, dodajte žlicu vode.
  2. Tijesto razvaljate na pobrašnjenoj podlozi na debljinu pola centimetra (količina vam je dovoljna za kalup promjera 26 cm).
  3. Prebacite u kalup, ispikajte ga vilicom na nekoliko mjesta i stavite u hladnjak na 20ak minuta.
  4. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva.
  5. Dok se tijesto hladi, pripremite češnjak.
  6. Češnjak očistite na češnjeve te ih stavite u mali lonac s većom količinom vode (to nije ovih 200 ml iz recepta, to će vam trebati za kasnije).
  7. Kad voda zakuha, češnjak blanširajte još 3 minute te ocijedite.
  8. Zagrijte žlicu maslinova ulja i dodajte češnjak te ga pržite na srednjoj vatri dvije minute.
  9. Dodajte ocat i 200 ml vode, zagrijte dok voda ne prokuha i zatim kuhajte na laganoj vatri 10 minuta.
  10. Dodajte šećer, ružmarin, timijan i dobar prstohvat soli.
  11. Nastavite kuhati 10ak minuta dok većina tekućine ne ispari, a češnjak ostane u karameliziranom sirupu. Ostavite sa strane.
  12. Tijesto izvadite iz hladnjaka i stavite peći na 180 stupnjeva 10 minuta.
  13. Jaja, kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje, pola žličice soli, papar, naribani paški sir pomiješajte.
  14. Tijesto izvadite iz pećnice.
  15. Skutu trgajte u manje komadiće te ju gusto rasporedite po tijestu.
  16. Po tijestu rasporedite i češnjak.
  17. Prelijte sve sa smjesom jaja i vrhnja.
  18. Stavite peći na 180 stupnjeva 30ak minuta dok nadjev ne poprimi smećkastu boju.

Sigurna sam da ćete češnjak od sada u sve stavljati pripremljen na ovakav način. 🙂

Puseeee


Posted

in

,

by

Comments

Veselim se tvojim komentarima. :)